Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Er zijn verschillende manieren om mechanische toetsenborden te groeperen. Maar de belangrijkste manier om dat te doen is op basis van de weerstand, het geluid en de lengte van de toetsen.

  • Wat bedoelen we met weerstand? Dat valt uiteen in twee delen: (1) hoe hard je ze moet induwen, en (2) of ze constant dezelfde weerstand bieden, onafhankelijk van hoever de toets reeds is ingedrukt. Sommige toetsen geven namelijk dezelfde constante weerstand (lineair), onafhankelijk van hoe ver je ze indrukt. Echter, andere toetsen hebben een “bump”: de weerstand bouwt op tot een bepaald punt, en als je dan doorduwt heb je bijna geen weerstand meer.
  • Ook het geluid kan verschillen van toetsenbord tot toetsenbord. Die “luidruchtige” toetsen worden ook wel “clicky” genoemd. (Lees hier meer over het geluid)
  • De toetslengte valt uiteen in twee eigenschappen: (1) de lengte van de toets en (2) de afstand tot registratie. Zo zijn de originele Cherry MX toetsen 4.0mm lang, maar worden ze al geregistreerd als een toetsaanslag wanneer ze halverwege (2.0mm) zijn ingedrukt.

De meeste meeste mechanische toetsenborden die je kan kopen in de winkel bevatten toetsen van een handjevol producenten die gespecialiseerd zijn in het produceren ervan: Cherry MX, Kailh, Razer, etc.

SwitchFeedbackWeerstandGeluidLengte
van de toets
Afstand tot
registratie
Cherry MX RedLineairLage weerstandGeen klik4.0mm2.0mm
Cherry MX BrownBumpVrij hoge weerstandGeen klik4.0mm2.0mm
Cherry MX BlackLineairHoge weerstandGeen klik4.0mm2.0mm
Cherry MX BlueBumpHoge weerstandKlik4.0mm2.0mm
Cherry MX Speed (Silver)LineairLage weerstandGeen klik3.4mm1.2mm
Cherry MX Silent RedLineairLage weerstandStil3.7mm1.9mm
Cherry MX Silent BlackLineairLage weerstandStil3.7mm1.9mm
Razer GreenBumpVrij hoge weerstandKlik4.0mm1.9mm
Razer YellowLineairLage weerstandGeen klik3.5mm1.2mm
Razer OrangeBumpLage weerstandGeen klik4.0mm1.9mm

Mechanische toetsen van Cherry MX

Basistoetsen

Cherry MX Red: De Cherry MX Red toetsen hebben een lineaire, lage weerstand. Ze vereisen dus weinig kracht om ze in te drukken. Ze maken geen klikkend geluid.

Cherry MX Brown: De Cherry MX Brown verschilt van zijn rode variant omdat hij een “bumpy” feedback geeft. Je voelt dus werkelijk wanneer een toetsaanslag geregistreerd wordt. Ook deze toetsen maken geen klikkend geluid.

Cherry MX Black: De Cherry MX Black toetsen zijn net zoals de rode variant lineair, maar ze vereisen 30% meer energie om in te duwen. Ze hebben dus een hoge weerstand. Ook deze toetsen maakt geen klikken geluid.

Cherry MX Blue: De Cherry MX Blue heeft een bump en vereist redelijk wat kracht om ‘m in te duwen, nog net iets meer dan de Cherry MX Brown. In tegenstelling tot die laatste maakt de Cherry MX Blue een zeer typische luide klik. Dat geluid kan je trouwens hier beluisteren.

Varianten

Cherry MX ‘Speed’ Silver: Deze toets lijkt nog het meest op de Cherry MX Red. Het grootste verschil is de afstand die de toets moet afleggen om geregistreerd te worden. Die is 40% minder in vergelijking met de andere Cherry MX toetsen. Omdat je deze toets dus sneller induwt heeft hij de passende bijnaam ‘Speed’ gekregen.

Cherry MX Silent Red: Deze toets heeft dezelfde feedback en lage weerstand als de Cherry MX Red, maar is daar bovenop iets stiller, en wordt 5% sneller geregistreerd. Wil je weten hoe stil, dat kan je hier vergelijken.

Cherry MX Silent Black: Deze toets heeft dezelfde feedback en hoge weerstand als de Cherry MX Black, maar is iets stiller, en wordt ook 5% sneller geregistreerd.

Andere toetsen

Cherry MX heeft nog tal van andere toetsen voor specifieke doeleinden. De Low Profile toetsen zijn gemaakt voor smallere toetsenborden, de MV toetsen kunnen volledig oplichten en dan zijn er nog specifieke toetsen zoals de MX Green, MX Grey en MX Clear.

Mechanische toetsen van Razer

Razer Green Switch: De Razer Green valt het best te vergelijken met de Cherry MX Blue. Hij heeft een “bumpy” feedback met een vrij hoge weerstand én hij maakt een klikgeluid.

Razer Yellow Switch: Deze toets lijkt dan weer het meest op de Cherry MX Speed Silver. Het is de kortste Razer-toets, waardoor hij sneller een aanslag registreert. Hij maakt ook geen klikgeluid.

Razer Orange Switch: Deze toets lijkt op de Razer Green, maar het weerstandpatroon verschilt wel sterk. Tevens is hij stil.