Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

In tegenstelling tot de meeste andere toetsenborden bevat een mechanisch toetsenbord bij elke toets een veer. Geloof het of niet: de eerste toetsenborden (in de jaren ’80) hadden al mechanische toetsen. Enkele bekende modellen uit lang vervolgen tijden zijn de populaire model F en model M van IBM. Die bevatten voor het eerst de gepatenteerde knikkende veer (buckling spring). Dat patent kan je hier nog altijd raadplegen.

Buckling spring - Wikipedia

Die knikkende veer geeft een zeer specifieke hoorbare en voelbare (of tactiele) feedback: je krijgt een voelbare weerstand op het moment dat het indrukken van een toets door de computer wordt geregistreerd én wanneer de toets op zijn diepste punt is.

De nieuwste mechanische toetsenborden gebruiken niet langer de buckling spring, maar zijn gebaseerd op gelijkaardige principes.

Drie verschillende Cherry MX mechanische toetsen met een veer

👉 Lees meer over de verschillende soorten mechanische toetsenborden.

Ondanks hun populariteit verdwenen mechanische toetsenborden langzaam van het toneel in de jaren ’90. Toetsenborden met een rubberen membraan bleken namelijk veel goedkoper om te produceren. De meeste toetsenborden die vandaag geproduceerd worden zijn toetsenborden op basis van zo een membraan, of een hybride model met rubberen koepeltjes of dome switches. Bij deze toetsenborden wordt de toetsaanslag pas geregistreerd wanneer de toets helemaal is ingedrukt.

Elke (fractie van een) seconde telt voor gamers. Dat verklaart waarom mechanische toetsenborden zo populair zijn bij hen.

👉 Er zijn nog tal van voordelen. Leer er meer over hier.