Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Mechanische toetsenborden maken elk hun specifiek geluid. De toetsen kunnen een lage of een hoge pitch hebben. Een lage pitch wordt ook wel thocky of thocc genoemd. Een hoge pitch wordt aangeduid met clacky. Die pitch hangt af van verschillende factoren. In dit artikel worden ze allemaal op een rijtje gezet.

Het soort toets

👉 Lees meer over de verschillende soorten toetsen op mechanische toetsenborden.

Het soort toets op een mechanisch toetsenbord is zeer bepalend voor het geluid dat het toetsenbord maakt. Eerst en vooral zijn er de clicky toetsen. Die zijn gemaakt om een klikkend auditief geluid te produceren. Maar daar blijft het niet bij. Tactiele toetsen hebben een bump en raken de behuizing van het toetsenbord daarom iets harder. Ook toetsen die een hogere weerstand hebben worden al eens harder aangeslaan, waardoor ze een luidere auditieve feedback geven.

De behuizing

Sommige materialen maken meer geluid dan andere. Over het algemeen mag je ervanuit gaan dat hardere materialen luider zijn dan stillere materialen. Het verschil tussen aluminium (hard) en epoxy (zacht) is enorm groot.

Je dient ook te weten dat een toetsenbord is opgebouwd uit verschillende lagen. Je hebt de behuizing, waarin een printplaats ligt, en vervolgens een plaat, waartussen de toetsen gepositioneerd zijn. Hoe die printplaat en de behuizing van het toetsenbord zijn gemonteerd zijn bepalend voor de dofheid van het geluid. Je creëert namelijk een kleine klankkast. Er zijn zelfs mensen die zweren bij toetsenboren zonder plaat.

Modificaties

Wie wil kan het geluid van zijn mechanisch toetsenbord aanpassen door zijn toetsenbord te personaliseren.

  • Met kleine O-rings die je rond de steeltjes van je toetsen bindt.
  • Door rubberen of mousse materiaal in de toetsen te bevestigen om het geluid te dempen.
  • Door mousse in de behuizing te bevestigen.

Je kan het geluid van een mechanisch toetsenbord testen op deze website of door ze uit te proberen in één van de vele Coolblue-winkels in België en Nederland.