In deze review test ik de Chipolo One en de Chipolo card, een alternatief voor de Apple Airtag die zowel op iOS als Android werkt. Ben je regelmatig jouw spullen kwijt? Dan is de Chipolo misschien iets voor jou? Indien niet, dan is de Chipolo One of Card misschien een origineel relatiegeschenk.
Functionaliteit
Wat is het?
Het principe achter Chipolo is belachelijk eenvoudig. Het is een chip in een plastic behuizing met een batterijtje die via bluetooth met jouw telefoon verbindt. Het heeft ook een klein knopje. Voor zo ‘n eenvoudig toestelletje te zijn, is het verrassend praktisch in het dagelijks gebruik.
- Zodra jouw telefoon buiten het bereik van de Chipolo komt geeft ‘ie een notificatie dat je misschien iets vergeten bent.
- Telefoon verloren binnen bereik van de Chipolo? Druk tweemaal op het knopje, en je telefoon gaat rinkelen. Ook als die op ‘niet storen’ staat ingesteld.
- Je hangt/steekt de Chipolo aan/in jouw portefeuille of sleutels. Wanneer je die verloren bent, gebruik de Chipolo app om ze terug te vinden. De Chipolo maakt een oorverdovend geluid (tot 120 dB) waardoor je ‘m zonder problemen terugvindt.
- Je kan de Chipolo ook gebruiken om selfies te maken. Zet ‘m ergens stevig, open de Chipolo camera in de app, en druk om een foto te maken. Een leuk extraatje!
Goed om weten: de Chipolo werkt (theoretisch gezien) ook met Google Assistant en Alexa.
iOS vs Android
Het is belangrijk dat je de juiste variant aankoopt voor het ecosysteem van jouw telefoon!
- Android-telefoons werken met de Chipolo One en de Chipolo Card, en maken gebruik van de Chipolo Android app.
- Apple-telefoons, daarentegen, werken met de Chipolo One Spot en Chipolo Card Spot. Ze functioneren volledig binnen de Apple Find My app.
Design
Afhankelijk van het kleur, is de Chipolo erg subtiel. Je kan ze in felle kleuren (blauw, geel, rood) kopen, of in het wit of zwart. Zowel de Chipolo Card als de Chipolo One bestaat volledig uit plastic.
- De Chipolo Card is een flinterdun dingetje, met een dikte van ongeveer twee kredietkaarten. Het oppervlakte is echter maar half zo groot als een kredietkaart. Ondanks het kleine ingewerkte knopje, schuift de Chipolo zeer eenvoudig in een portefeuille
- De Chipolo One heeft de dikte van een kroonkurk. De diameter is ongeveer een centimeter langer dan een euro-muntstuk. Het hele ding is een knop op zich: steek ‘m tussen je duim en wijsvinger, duw door, en je GSM gaat af.
De Chipolo’s zijn tevens min of meer vochtbestendig, ze hebben de IPX5 standaard. Dat betekent: “Can resist a sustained, low-pressure water jet spray.” Voor een plastic dingetje met een batterijtje in lijkt mij dat het minste dat je mag verwachten.
Getest
Bereik
Voor de Chipolo wordt een bereik van 70 meter beloofd. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit niet klopt. Wanneer ik in bed lig, in de ene hoek van het huis, en mijn sleutels liggen in onze kantoorruimte, dan durft de Chipolo app al eens klagen dat mijn sleutels verdwenen zijn. Aangezien ik in een bescheiden halfopen woning gehuistvest ben, dat ooit tot een sociaal woonproject behoorde garandeer ik u dat dit nog geen 30 meter is. Daarom ben ik ‘t gaan testen op het pleintje, hier in de buurt.
Op de grond plaatste ik de Chipolo One en de Chipolo Card, en dan ben ik stappen beginnen tellen. Op stap 25 was ik de verbinding met de Chipolo One kwijt, en op stap 30 viel ook de verbinding met de Chipolo Card weg (zie foto).
Kortom: van die beloofde 70 meter blijft nog minder dan de helft over.
Verbinding
De verbinding met de Chipolo’s kan redelijk onstabiel zijn. Over het algemeen blijven ze permanent verbonden, maar nu en dan durft de verbinding wegvallen. Gelukkig krijg je geen notificatie vanaf het moment dat die verbinding weg is. Er gaat namelijk 60 seconden over alvorens jouw telefoon je waarschuwt.
Eerlijkheidshalve: minstens 1 keer per week ben ik mijn portefeuille, sleutels, telefoon of rugzak kwijt. De Chipolo heeft mij nog nooit in de steek gelaten: elke keer wanneer ik ze nodig had deden ze wat ze moeten doen. Slechts éénmaal, toen ik bij vrienden wou demonstreren hoe het werkte deed ‘ie het niet. Telefoon en Chipolo One lagen naast elkaar en die deden… helemaal niks. Echter: wacht tien seconden tot de verbinding hesteld is en alles doet ‘t weer zoals het hoort.
Voice
Ik ben zelf geen echte gebruiker van voice assistants, maar voor deze review heb ik de Chipolo’s toch eens met mijn Google Home verbonden. Het verbindingsproces is vrij vanzelfsprekend, zoals je elk ander third-party toestel aansluit. De Chipolo’s werken enkel met de Engelstalige Google Assistant, en dat valt toch sterk tegen. Ondanks het volgen van de handleiding van A tot Z ben ik er niet in geslaagd om mijn Chipolo’s te laten op bevel te laten rinkelen 🤷♂️.
Batterij
De belofte is dat de Chipolo One tot twee jaar lang meegaan op een enkel batterijtje. Gezien de andere beloftes zullen we dat waarschijnlijk kunnen reduceren tot een enkel jaar. Desalniettemin: het belangrijkste is dat je de batterij zelf kan vervangen. Als je wat lange nagels of een fijn schroevendraaiertje hebt klik je ‘m zo open. De Chipolo One werkt met zeer courante CR2032 knoopcelbatterijen.
De Chipolo Card, daarentegen, heeft geen vervangbare batterij. Wanneer de batterij plat is kan je de volledige Chipolo terugsturen, en dan krijg je een nieuwe aan de helft van de prijs.
Conclusie
De Chipolo One en Chipolo card doen wat ze moeten doen, ondanks het feit dat ze niet alle beloftes waarmaken. Het is een waardige vervanger voor de AirTag (weliswaar met minder features) en voor concurrent Tile, waarvoor je een maandelijks abonnement dient af te sluiten om alle features te kunnen gebruiken.
De Chipolo kost, afhankelijk van de geldende promoties tussen de 20 en de 40 euro. Wanneer je direct 3 Chipolo’s wenst te kopen, kan je ervoor opteren om voor een bundle pack te gaan. Dan betaal je maximum 20 euro per stuk.
Wie voor design kiest kan er tevens voor opteren om de OrbitKey x Chipolo variant te kopen. Dezelfde functionaliteiten, maar ontworpen door de mensen van OrbitKey.
De Chipolo One en Chipolo Card
De Chipolo’s voldoen misschien niet aan alle beloftes: ze doen wel wat ze moeten doen.
Pros
Luide notificatie
Zeer praktisch design
Een selfie-knop! 📸
Vervangbare batterij
Cons
Beperkt bereik
Voice doet het niet