Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Over het algemeen zijn mechanische toetsenborden duurder dan andere toetsenborden. Is daar een reden voor? Er moeten toch enkele voordelen aan verbonden zijn die deze hogere prijs verklaren? Antwoorden op die vragen kan je vinden in dit artikel.

Een aangenamer gevoel

Ongetwijfeld de belangrijkste reden om te kiezen voor een mechanisch toetsenbord is het gevoel dat je in je vingertoppen krijgt als je er op tikt. Omdat je, in tegenstelling tot goedkopere toetsenborden, niet op een rubberen membraan tikt, krijg je een voelbaar natuurlijkere feedback. Je vingers voelen direct wanner ze een (per ongeluk) een verkeerde toetsaanslag maakten.

Snelheid

Een tweede belangrijke reden is de snelheid waarmee een toetsaanslag geregistreerd wordt. Een toets hoeft namelijk niet helemaal ingeduwd worden. Indien je een fervent gamer bent, dan weet je dat elke fractie van een seconde kan tellen. Bijvoorbeeld: de Cherry MX Blue toets is 4mm hoog, maar al na 2.2mm (de actuation point) is de toets de facto ingedrukt.

Personaliseerbaar

Een mechanisch toetsenbord is op verschillende manieren personaliseerbaar.

  • Eerst en vooral vertrek je vanuit een toets waarvan je vindt dat je er graag op tikt. Die toetsen zijn min of meer gestandaardiseerd, dus dat wil je zeggen dat je het merk en model kan kiezen dat voor jou de interessantste features aanbiedt. (Lees meer over de verschillende soorten toetsen)
  • Veel mechanische toetsenborden krijgen een software meegeleverd waarmee je de toetsen op je toetsenbord kan herprogrammeren. Met andere woorden: als je de ‘End’ of ‘Home’ knop nooit gebruikt, kan je die gerust een andere functie geven.
  • De toetskapjes (wat je werkelijk ziet), die op het toetsmechanisme liggen, kan je vervangen naar een kleur en lettertpe naar keuze.
  • Heel wat mechanische toetsenborden komen met achtergrondlicht, waarvan je de kleuren en het programma volledig zelf kan instellen.
  • Het geluid dat je toetsen maken kan je verder personaliseren met rubben ringetjes of schokdempertjes uit rubber of mousse.

Levensduur

Mechanische toetsen hebben over het algemeen een veel langere levensduur dan toetsenborden met een membraan. Sommige producenten garanderen dat hun toetsen tot 50 miljoen aanslagen halen.

Ten tweede zijn mechanische toetsenborden gemakkelijk te herstellen. Als er 1 toets niet langer werkt, dan kan je die vervangen. Een defect membraan, daarentegen, betekent dat je het volledige toetsenbord kan weggooien.

Tot slot zijn mechanische toetsenborden veel gemakkelijker te onderhouden. Wie slechte gewoontes heeft, en al eens voor de computer durft eten, weet dat er kruimels tussen de toetsen durven kruipen. Mechanische toetsen kan je echter één voor één uit de behuizing nemen om het geheel een grondige onderhoudsbeurt te geven.

Geen ghosting

Wie regelmatig gamet weet dat je soms complexe toetsencombinaties moet indrukken om te verkrijgen wat je nodig hebt. Bij een toetsenbord met een membraan kunnen er echter heel wat aanslagen in die combinatie verloren gaan.

Moderne mechanische toetsenborden (⚠️ niet allemaal) hebben n-key rollover (NKRO) technologie. Dat zorgt ervoor dat elke het toetsenbord zelf elke toets individueel registreert, terwijl dat normaal een taak van de computer is waarop het toetsenbord is aangesloten. Die ‘N’ wordt vaak vervangen door een nummer. 8KRO is een toetsenbord dat simultaan 8 toetsaanslagen kan verwerken.