Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Kort antwoord: vanuit een zuiver technisch perspectief heb je eigenlijk geen muismat meer nodig. Een moderne computermuis is volledig optisch, en die kan je tegenwoordig op gelijk welk oppervlak gebruiken. Maar dat is niet altijd zo geweest.

De eerste computermuizen waren volledig mechanisch en maakten gebruik van een trackball. hoewel de uitvinding dateert van net na de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1968 alvorens ze voor het grote publiek beschikbaar waren. Maar het was pas midden de jaren ’80 dat ze ingeburgerd geraakten.

De tweede generatie muizen waren ook optisch, maar hadden ook een lichtgevend LED-lichtje, dat nodig was om de ondergrond licht te geven zodat de sensor beweging kon detecteren. Deze muizen konden al efficiënt op de meeste ondergronden gebruikt worden, maar ze vereisten toch nog een zichtbare structuur. Zo was een volledig witte ondergrond niet gepast.

De nieuwste optische muizen vereisen geen (voor de mens zichtbaar) licht meer, waardoor ze op de meeste oppervlaktes uitstekend werken. Een belangrijke uitzondering hierop zijn oppervlaktes die zeer sterk reflecteren.

Dus kunnen we de vraag stellen: waarom een muismat gebruiken?

Een muismat beschermt je werkoppervlak

Een oppervlakte kan snel verslijten zonder muismat.

Een belangrijke reden, zoniet de belangrijkste, is ter bescherming van de ondergrond waarop je de muis zal gebruiken. Dit kan een bureau, keukentafel of salontafel zijn. Hoewel de meeste muizen onderaan strips hebben om over het oppervlakte te glijden, oefen je met de muis en met je handpalm druk uit.

In eerste instantie lijkt dit onschuldig, maar vergeet niet dat je bij thuiswerk 8 uur per dag op dezelfde plek zit. Heel wat schijnbaar houten meubelstukken bevatten een laagje fineer of laminaat dat bij zo een constante wrijving slijt of loskomt.

Een muismat voorkomt dat het het oppervlakte mat wordt, verkleurt of kapot gaat.

Een muismat beschermt de muis

De strips van een muis kunnen snel verslijten zonder muismat.

Een tweede belangrijke reden is ter bescherming van de muis. De meeste muizen hebben voetjes of strips waardoor de muis slechts op een viertal punten steunt. Op ongladde oppervlaktes durven die strips echter snel slijten, waardoor de muis ook slechter glijdt. Het kan zelfs zo ver gaan dat de strips volledig afgesleten zijn, en je de hele muis over de ondergrond sleept. Hierdoor kan de volledig muis en ondergrond snel stuk gaan.

Een muismat kan je pols ondersteunen

Heel wat muismatten bevatten een polssteun in de vorm van een kussentje. Daar kan je de achterkant van de pols op laten rusten. Hoewel dit, vanuit ergonomisch oogpunt, niet per se beter of slechter is, geeft het een extra steunpunt om een comfortabele houding aan te nemen.

Hoewel het perfect mogelijk is om een gezonde houding aan te nemen zonder polssteun, kan het een gezonde houding wel faciliteren.

Een muismat houdt de muis proper

Een andere interessante reden om voor een muismat te kiezen is om de opbouw van dode huidcellen te voorkomen. Inderdaad, die zwartbruine vlekjes die zich onderaan de muis opstapelen zijn een combinatie van huidcellen, huidolie en een constante druk. Door constant aan je bureau te zitten, met je armen te bewegen, in je haar of baard te wrijven, vallen er huidcellen op je werkoppervlakte. Door met je muis te bewegen, klitten die onderaan samen.

Het gebruik van een muismat zorgt ervoor:

  • dat je de muis enkel op een specifieke plek gebruikt, en er dus minder huidcellen en troep ligt;
  • dat je de muis iets hoger dan het werkoppervlak gebruikt, en er dus minder troep aan kant;
  • dat je snel de ondergrond van je muis kan afkuisen, onafhankelijk van de rest van het werkoppervlakte.

Een muismat is goed voor precisie

Optische muizen werken het best werken op matte (niet-reflecterende) ondergronden, met een constant patroon, en zonder kapjes, krassen of vuiltjes. Een goede muismat voldoet aan elk van die eigenschappen. Tevens heeft een muismat ook een textuur waarop de muis gemakkelijker glijdt en er minder weerstand is.

Kortom, een normaal werkoppervlakte kan even accuraat zijn als een muismat, maar met een goede muismat is dat gegarandeerd.