Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Moleskine is een producent (en merk) van notitieboeken, schetsboeken en agenda’s dat zijn oorsprong vindt in Milaan in 1997.

Geschiedenis

Rond de notitieboekjes van Moleskine hangt een enorme cultsfeer. Je hoeft niet lang te zoeken om getuigenissen te vinden dat Van Gogh, Picasso en Hemingway er eentje hadden.

De realiteit is echter anders: Moleskine is namelijk pas opgericht in 1997. Het is gebaseerd op een notitieboekje dat beschreven werd door de Britse schrijver Bruce Chatwin. Modo & Modo, een Italiaans bedrijf creëerde het notitieboekje, op basis van die beschrijving, en vermarkte het als een luxueuze notitieboek.

De naam ‘Moleskine’ komt van de Franse benaming voor dit soort boekjes: carnets moleskine. Moleskine heeft betrekking op de zwarte wasdoeken kaft met een mat oppervlak, net zoals de huid van een mol (of mole’s skin).

Moleskine werd voor het eerst verkocht in een boekenwinkel in Milaan, maar al snel waren ze overal ter wereld terug te vinden en stellen ze een jaarlijks omzetcijfer van meer dan 200 miljoen voor. Tegenwoordig worden regelmatig beperkte oplages uitgebracht met kafttekeningen van Lego, Star Wars, of Harry Potter.

Goed om weten: aan Moleskine zit ook een Belgisch randje. Belgische autogroep d’Ieteren nam in 2016 een aandeel van 41% in Moleskine.

Kenmerken

Een typisch Moleskine-notitieboekje heeft enkele kenmerkende eigenschappen.

  • de afgeronde hoeken van de bladeren in het boekje;
  • de rekker die je rond het boekje kan doen om het stevig te sluiten;
  • het lint dat kan gebruikt worden als bladwijzer;
  • het opbergzakje achteraan;
  • het crèmekleurige papier.