Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

De reMarkable 2 is een paper tablet. Dat betekent dat er twee dingen zijn waar ‘ie moet in uitblinken: erop schrijven, en erop lezen. In dit artikel testen we hoe goed dat schrijven eigenlijk gaat.

Het gevoel van papier

Heb je ooit al eens proberen schrijven op een tablet? Dat voelt niet echt geweldig aan, juist? Veel te glad. Alsof je met een wasco op een ruit staat te wrijven. De reMarkable 2, daarentegen, heeft een licht getextureerd oppervlakte. Het is net als een goedkope kast met nephout en een laagje melamine: zeer kleine bobbeltjes.

Persoonlijk vind ik dat het schrijven met de marker op de reMarkable 2 aanvoelt als het schrijven met een vulpotlood op printpapier. Niet te ruw, niet te glad. Net perfect.

Het uitwissen met de achterkant van de marker kon ik niet testen. Ik heb namelijk de goedkopere versie, zonder ingebouwde gom.

Responsiviteit

Minstens even belangrijk is hoe, en hoe snel de reMarkable 2 reageert op een een aanraking van een marker. Als het op snelheid zijn er ab-so-luut geen klachten. De delay tussen de aanraking en het verschijnen van de digitale inkt is praktisch verwaarloosbaar. Dat doet dus geen afbreuk aan de schrijfervaring. Alleen al deze performantie maakt de reMarkable 2 een uitstekend toestel.

schrijven remarkable snel responsiviteit

Maar er is meer, … veel meer.

De lijnen die je tekent of schrijft zien er telkens anders uit, afhankelijk van twee zaken:

 • de hoek waarin je de marker vasthoudt bij het schrijven;
 • hoe hard je duwt bij het schrijven.

Verder kan je kiezen uit 8 verschillende digitale schrijfinstrumenten: een balpen, een fijn stiftje, een dikker stiftje, een potlood, een vulpotlood, een penseeltje, een markeerstift en een calligrafische pen. En dan kan je nog kiezen hoe dik die lijn moet zijn. Afhankelijk van jouw keuze ziet de inkt er anders uit, en reageert die anders op de hoek en de kracht die je op je marker steekt.

De markeerstift ziet er hier groen uit, maar op de reMarkable 2 is het gewoon grijs. Je kan kiezen hoe het wordt weergegeven in een PDF uit vier kleuren: geen, groen, roze en grijs.

👉 Lees hier meer over tekenen op de reMarkable 2.

Laat je handpalm maar rusten

Ik meen me te herinneren dat ze bij Apple jaren hebben gebouwd aan een algoritme om je handpalm te detecteren wanneer je met een stylus op een iPad schrijft. Het heet palm rejection. Ik heb al jaren geen iPad gebruikt maar ik kan alvast zeggen dat ze er bij reMarkable zeker in geslaagd zijn. Omdat de inkt enkel reageert op de punt van de marker, wordt de aanraking van je handpalm genegeerd.

De toolbar en het kruisje om je notitieboek te sluiten reageren wel nog op je handpalm. Dat kan soms vervelend zijn. Desalniettemin kan je ook dat uitschakelen met een 1 simpele aanraking.

remarkable 2 schrijven

Lagen en liniaturen

Ook interessant is dat je verschillende layers (lagen) kan gebruiken in je notitieboek. Je kan dus zaken tonen en verbergen, afhankelijk van welke lagen ingeschakeld zijn. Ook kan je een liniatuur als laag toevoegen. Lijntjes, ruitjes, dotted grid, het kan allemaal. Ook zijn er templates om je creatieve gedachten te structureren.

👉 Lees hier meer over liniaturen.

Coole features

 • Met een simpele ‘vorige’ en ‘volgende’ toets kan je jouw acties tenietdoen.
 • Je kan stukken tekst selecteren, uitknippen, en elders plakken (eventueel ook herschalen). Dit is zeer handig als je bepaalde schema’s wilt hergebruiken.
 • Ook inkt uitwissen kan op die manier: je trekt een lijn rond de zone die je wilt verwijderen, en foets, het is weg.
 • Als je Remarkable Connect hebt kan je jouw handschrift converteren naar gedrukte tekst en versturen via email.
 • Je kan eventueel je scherm delen naar een computer, en dat projecteren. Zo kunnen volledige vergaderzalen jouw schema’s volgen.

Conclusie

De reMarkable 2 is een paper tablet: erop schrijven is een geweldige ervaring en er zijn weinig negatieve zaken op aan te merken. Zoek je een digitale manier om handgeschreven notities te pakken, twijfel niet langer.

 • Voelt echt aan als papier
 • Tilt & pressure sensitive
 • Vrij uitgebreide werkbalk
 • Lagen & liniaturen
 • Converteer naar gedrukte tekst
 • Internetverbinding nodig om naar gedrukte tekst te converteren
Overtuigd?

Koop de Remarkable 2 via één van de onderstaande verkopers