Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Een blad papier hoeft niet altijd wit te zijn. In veel schriften of notitieblokken bevat het papier bepaalde patronen. Dat soort papier wordt ook wel gelinieerd of geregeld papier genoemd. Het patroon wordt ook wel de liniatuur genoemd. In dit artikel overlopen we de populairste liniaturen.

Geruit papier (Vierkantjes van 5 mm op 5 mm)

Wanneer men het over geruit papier heeft, dan heeft men het typisch over papier met blauwe lijnen die zowel horizontaal als verticaal op 5 millimeter van elkaar verwijderd staan.

Dit patroon komt van pas bij heel wat toepassingen:

  • Het schrijven van tekst: Voor mensen met een groot handschrift kan een rij vierkantjes worden overgeslaan. Mensen met een klein handschrift kunnen elke lijn tekst zéér dicht op elkaar schrijven.
  • Meetkunde: Door vierkantjes te tellen kan men eenvoudig heel wat verschillende meetkundige figuren vanuit de losse hand op papier te zetten.
  • Wiskundige berekeningen: Hoewel de vierkantjes relatief klein zijn maken de verticale lijntjes het eenvoudig om cijfers en wiskundige symbolen op een constante afstand van elkaar te schrijven. Sommigen verkiezen commercieel geruit papier, vanwege de extra hoogte.
  • Boekhouding: Door de lijnen in twee richtingen is het eenvoudig om verticale en horizontale lijnen met een lat (of zelfs met de hand) te benadrukken. Zo kan men tabellen uittekenen en transactiegegevens oplijsten.

Geruit (Vierkantjes van 10 mm op 10 mm)

Een vrij zeldzame liniatuur, die je soms in lagere scholen tegenkomt zijn vierkantjes met een zijde van 1 centimeter. De toepassingen zijn gelijkaardig als bij de liniatuur met de kleinere ruitjes van 5 mm, maar het biedt comfort voor kinderen die net leren schrijven. Vaak krijgen zij oefeningen voorgeschoteld waarbij gevraagd wordt om een specifieke (hoofd)letter enkele keren moet herhaald worden op dezelfde lijn. De individuele vierkantjes kunnen hiervoor gebruikt worden.

Commercieel geruit (Rechthoekjes van 8 mm op 4 mm)

Voor commercieel geruit papier bestaat er eigenlijk geen norm. Over het algemeen wordt commercieel geruit papier gedefinieerd als papier met een liniatuur waarbij de horizontale lijnen op een grotere afstand van elkaar staan als de horizontale lijnen. Hierdoor vormen de lijnen rechtopstaande rechthoekjes.

Papier met deze liniatuur staat vaak op de lijst met benodigheden voor een lesjaar wiskunde in de middelbare school. Het biedt voldoende verticale ruimte om cijfers en wiskundige symbolen in te schrijven, op een constante afstand van elkaar.

Lees hier meer over commercieel geruit papier.

Horizontaal gelijnd

Gelijnd papier bevat horizontale richtlijnen om in handschrift op te schrijven. Er zijn tal van verschillende regionale standaarden. In België en Nederland worden de lijnen geplaatst op ongeveer 8mm van elkaar. Veelal bevat horizontaal gelijnd papier een kantlijn aan de linkerzijde.

Seyès

Seyès-papier stamt af uit de late negentiende eeuw en werd ontwikkeld door Jean-Alexandre Seyès, een bibliothecaris die werkte in Pontoise, een dorpje ten noordwesten van Parijs.

De Seyès-liniatuur bevat heel wat elementen:

  • horizontale lijnen, op een afstand van 8mm van elkaar;
  • tussen elk koppel horizontale lijnen: drie lichtere of dunnere horizontale lijnen op 2 mm van elkaar;
  • verticale lijnen, op een afstand van 8mm van elkaar;
  • een rode kantlijn aan de linkerzijde.

In heel wat Franse scholen leren kinderen schrijven aan de hand van dit systeem. Het grote voordeel is dat de verschillende horizontale lijnen de diverse hoogtes van de letters, diaktritische tekens en leestekens ondersteunen.

Dot grid

Papier met een dot grid liniatuur kan je beschouwen als een middenweg die de voordelen van een blanco pagina en een geruite pagina combineert.

  • een blanco pagina is compleet leeg, en is het flexibelst wat betreft schrijven en tekenen;
  • een geruite pagina geeft richting bij het gebruik van handschrift.

Door de lijnen te verwijderen, en enkel en alleen de punten te behouden waar de horizontale en verticale lijnen theoretisch snijden (cfr. “dot grid”) is de liniatuur veel minder druk, waardoor dot grid papier zowel geschikt is om te schrijven, rekenen en tekenen. De puntjes staan meestal op 5mm van elkaar, maar er zijn tal van varianten beschikbaar.