Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

De reMarkable 2 is een paper tablet, met een sterke focus op het maken en delen van notities. Dit toestel werkt met digitale inkt, waardoor het zich ook leent als e-reader. In dit artikel lees je hoe goed ‘ie dat doet.

Boeken opladen

Eerst en vooral is het belangrijk dat je begrijpt dat de reMarkable 2 geen geïntegreerde bibliotheek heeft, zoals een Kindle. Je bent dus aan jezelf toegewezen om boeken, strips en andere documenten zelf op te laden naar je toestel. Dat kan door bestanden te droppen via My Remarkable, of door een cloud storage account zoals OneDrive, Google Drive of Dropbox te synchroniseren (enkel voor Connect abonnees).

👉 Lees hier meer over de connectiviteit van de reMarkable 2.

Twee bestandsformaten worden ondersteund: .pdf en .epub. Redelijk vervelend is dat bestanden die beveiligd zijn met DRM (momenteel) niet ondersteund worden. Desalniettemin, met enig technisch vernuft kan je die verwijderen. Echte digitale cowboys kunnen er ook voor kiezen om hun boeken volledig illegaal te downloaden.

remarkable boek lezen tekst

Niet zo erg aan boeken, maar wel aan tijdschriften of kranten? Goed nieuws! Met de read on reMarkable Chrome extensie is het ook mogelijk om webartikelen met 1 klik te synchroniseren naar je reMarkable 2. En dat gaat echt foutloos.

👉 Lees hier meer over de reMarkable Chrome Extension.

Tot slot heeft de reMarkable 2 slechts een interne opslagcapaciteit van 8 GB. Wanneer je prentenboeken of strips (comic books) aan je toestel toevoegt kan die snel vollopen. Hou daar dus rekening meer.

Leeservaring

Persoonlijk ben ik erg tevreden van de reMarkable 2 als e-reader. Ik ben echter geen deskundige als het op e-readers aankomt. Er zijn toch wel wat klachten die je op diverse fora tegenkomt, en die wil ik jullie niet onthouden.

 • De reMarkable 2 heeft geen geavanceerde features die je leeservaring kunnen verbeteren. Omdat het toestel niet met achtergrondverlichting komt zit lezen in het donker er bijvoorbeeld niet in.
 • Het contrast is slechts gemiddelde. Het lettertype is eerder donkergrijs, en geen diep zwart. De achtergrond is ook niet wit, maar eerder licht grijs. Wie snel vermoeide ogen krijgt en op zoek is naar een e-reader, kiest beter een ander toestel.
remarkable boek lezen

Personalisatie

Als je .epub-bestanden leest, dan kan je de weergave sterk personaliseren. De reMarkable 2 bevat de volgende instellingen:

 • het lettertype (font);
 • grootte van het lettertype (font size);
 • alignering (justification);
 • marges (margins);
 • interlinie (spacing);
instellingen lezen remarkable

Bij eenvoudige boeken gaat het personaliseren zonder problemen. Bij hele dikke boeken, of bij boeken met veel afbeeldingen en diagrammen kan die aanpassing vrij lang duren. Meer nog: je kan het gevoel hebben dat je reMarkable 2 elk moment kan crashen.

Annoteren

Aangezien de reMarkable 2 een paper tablet is, is er één ding waar hij echt in uitblinkt: annoteren van documenten en boeken. Je kan eenvoudig pijlen trekken en tekst invoegen, alsof je ‘t op echt papier aan het doen bent.

Ook het aanbrengen van markeringen met de markeerstift is slim aangepakt. In .epub bestanden detecteert de reMarkable 2 welke tekst je geselecteerd hebt, en maakt van jouw markeringen perfecte rechte strepen.

Goed om weten: het is niet verstandig om het uitzicht van een boek verder te personaliseren nadat je annotaties hebt aangebracht. De reMarkable 2 geeft een waarschuwing dat je werk waarschijnlijk niet meer op de juiste plek zal staan.

settings lezen remarkable 2

Conclusie

De reMarkable 2 heeft enorm veel verschillende capaciteiten. Hij kan best doorgaan voor een e-reader. Desalniettemin, wie enkele specifieke features van een echte e-reader gewoon is, kan teleurgesteld achterblijven.

 • Ondersteunt .pdf en .epub
 • Degelijke leeservaring
 • Heel wat personalisatiemogelijkheden
 • Uitstekende annotatiecapaciteiten
 • Ondersteunt geen DRM
 • Geen ingebouwde boekenwinkel
 • Geen belichting
Overtuigd?

Koop de Remarkable 2 via één van de onderstaande verkopers