Wanneer je lang in een zithouding blijft, dan kan het gebeuren dat die zithouding na verloop van tijd niet zo gezond meer blijkt te zijn. Je zakt (onbewust) onderuit, en vergeet nu en dan te bewegen. Dat kan tot allerlei kwalen zoals rugpijn en cardiovasculaire complicaties leiden. Er is echter een oplossing: een actieve zithouding. In dit artikel leer je wat een actieve zithouding is, en hoe je ermee start.
Een passieve zithouding
Wanneer je op een (bureau)stoel zit, dan staan je bovenbenen en je romp ongeveer in een hoek van 90 tot 125 graden. Dit is de “heuphoek”.
👉 Lees ook meer over de open heuphoek.
Zit je te lang in diezelfde houden dan ontstaat er statische spierbelasting: de spieren leveren kracht, maar zonder te bewegen. De spier verandert niet van lengte en blijft voor een lange periode in dezelfde toestand. Hierdoor ontstaat een gebrek aan bloedcirculatie en stroomt er geen zuurstof meer naar de spieren die niet bewegen. Ook stapelen er zich afvalstoffen op en kan dit leiden tot een ongezonde stijging van de bloeddruk. Kortom: de passieve zithouding is niet gezond.
Een actieve zithouding
Een actieve (of dynamische) zithouding ontstaat wanneer het zitten aanzet tot bewegen. En daar zijn tal van hulpmiddeltjes voor! Het belangrijkste voordeel is dat ze werken op de core van je lichaam: door te bewegen terwijl je zit versterk je de spieren in de onder- en bovenbuik, schouders en rug.
👉 Wil je meer te weten komen over de verschillende alternatieven voor een bureaustoel die een actieve zithouding stimuleren? Kijk dan even op deze pagina.