Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Een hele dag zitten aan je bureau: het is niet alleen saai, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid. Daarom lijsten we hieronder enkele interessante alternatieven op voor de typische bureaustoel.

Een zit-sta bureau

Een alternatief dat het laatste decennium zijn weg heeft gevonden in heel wat kantoren en thuisbureaus, is de zit-sta bureau. Het is een bureautafel die in hoogte verstelbaar is, zodat je er zowel kan aan zitten als aan staan. Om die hoogte te verstellen bestaan er doorgaans twee mechanismen: een slinger, waar je aan dient te draaien, of een elektrisch motortje.

Er bestaan ook compactere elementen die je op je bureautafel kan plaatsen, zodat enkel je monitor, laptop, toetsenbord en muis de lucht in gaan. Maar die zijn minder praktisch en nemen best wat ruimte in.

Een zit-sta bureau is geen magische oplossing. Het wetenschappelijk onderzoek is zeker nog niet conclusief, maar een hele dag rechtstaan houdt namelijk ook enkele gezondheidsrisico’s in. Daarom is het verstandig om af te wisselen. Tevens, wanneer je rechtstaat heb je sneller de neiging om te bewegen. Je hebt namelijk geen stoel op wieltjes om je rond te rijden.

Geïnteresseerd in een zit-sta bureau? Wij lijstten de beste zit-sta bureau’s op die je op bol.com kan bestellen.

  • VDD Gaming – elektrisch verstelbaar, jeugdig uiterlijk, drinkhouder
  • MRC Easy – elektrisch verstelbaar, tal van kleuren en patronen
  • Beyo-living – bureauverhoger
  • Van Aaken Design – bureauverhoger, verrassend houten design

Een walkdesk

Een wandelband, walkingpad of walkdesk is een andere manier om in beweging te blijven. Het heeft wat weg van een loopband, maar dan zonder de rail errond om je aan vast te houden. Nog belangrijker: hij rolt maar aan wandelsnelheid. Je kan er dus niet op joggen.

Een walkdesk is een uitstekende manier om dagelijks aan je nodige aantal stappen te komen, zo voorkom je dat jouw Fitbit loopt te zeuren, en het is nog eens verdomd gezond ook. Je benen zijn in beweging, en dat zorgt voor een beter bloedcirculatie. Het beste van al: eerste onderzoeken wijzen uit dat je er gewicht mee kan verliezen.

Geïnteresseerd in een walkdesk? Wij lijstten de beste walkdesks op die je op coolblue.be kan bestellen.

Hou er rekening mee dat je bij een walkdesk ook een zit-stabureau nodig hebt.

Een deskbike

We hebben staan en wandelen gehad, tijd voor de fiets. Een deskbike, deskcycle of bureaufiets is een aangename manier om in beweging te blijven achter je bureau. In tegenstelling tot een walkdesk pakt hij veel minder plaats in.

Een deskbike komt in twee varianten: (1) de hoge deskbike, met een fietszadel, die je gebruikt om aan een stabureau te werken en (2) de deskbike die je onder een conventionele bureau plaatst, en waar je op kan trappen vanuit een bureaustoel.

Maar, lijdt je bureauwerk daar dan niet onder? Integendeel, voorlopig onderzoek aan de VUB wijst uit dat je toetsaanslagen of cognitief werk er niet op achteruit gaan. Meer nog: je reactietijd gaat erop vooruit.

Geïnteresseerd in een deskbike? Wij lijstten de beste deskbikes op die je op bol.com kan bestellen.

Om te trappen vanuit je bureaustoel:

Een volwaardige deskbike:

Een zitbal

Ook een zitbal heeft tal van voordelen. Terwijl je in een gewone stoel niet in de gezonde houding zit die een S-vorm in je wervelkolom maakt, is een zitbal daar uitstekend voor. Op een zitbal wordt je gedwongen om een juiste houding aan te nemen. Tevens versterkt het je core en rugspieren, omdat je altijd wat moet balanceren of bewegen. Dat wordt ook bevestigd in een vaak geciteerde studie uit 2006. Wanneer je constant beweegt schommelt de druk op de tussenwervelschijven. Dat zorgt onder andere voor minder rugklachten.

Zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zorg er altijd voor dat je er niet te laag op zit. Jouw benen mogen maximum een hoek van 90° vormen, liefst nog meer. Dat heet een open heuphoek.

Het is niet iedereen gegeven om acht uur lang op een zitbal te zitten. Je kan ‘m daarom ook gebruiken om af te wisselen met een conventionele bureaustoel. Je moet ‘m wel opgeborgen krijgen.

Desalniettemin blijft het belangrijk om te bewegen. Blijf daarom niet de hele dag zitten, maar zorg dat je regelmatig opstaat om koffie te halen, de planten water te geven of de was in te steken.

Leuke tip: een zitbal kan ook gebruikt worden om tal van oefeningen te doen. Kijk hier voor meer inspiratie.

Geïnteresseerd in een zitbal? Hier lijsten we er enkele op:

  • Sedero Zitbal – Stijlvol omhulsel, inclusief pomp
  • Dynaseat Zitbal – Stijlvol omhulsel, inclusief pomp
  • RIVO DynaBal – Stijlvol omhusel, inclusief pomp, wasbaar
  • Ella Zitbal – Linnen omhulsel, inclusief pomp, veel verschillende kleuren, goedkoop alternatief

Een Ballo

Als een zitbal te groot is, en je krijgt ‘m niet gestockeerd, dan zijn er alternatieven. Eén van die alternatieven is de Humanscale Ballo. Hij ziet eruit als een appel, waarvan enkel nog het klokhuis overblijft: een zachte ronding aan de boven aan de onderkant. Hierdoor is hij een krukje, die je net zoals een bal aanmoedigt om een actieve houding aan te nemen.

Op de Ballo vind je ook handvatjes. Dat maakt hem ook handig als stoeltje dat je in een grote kantoorruimte kan verplaatsen waar nodig.

Tot slot: de Ballo is een net positive product. Elke keer dat hij geproduceerd wordt heeft hij een positieve impact op de omgeving.

De Ballo vind je hier.

Een kniestoel

De kniestoel zorgt ervoor dat je een houding met een open heuphoek aanneemt. Het zitvlak helt naar voor, maar de kniesteun zorgt ervoor dat je niet af de stoel glijdt. Om correct te zijn: eigenlijk steun je niet op je knieën, maar op je scheenbenen.

We kunnen onderscheid maken tussen twee verschillende soorten kniestoelen: een vaste en een beweeglijke kniestoel. Een vaste kniestoel staat op voetjes, of op wieletjes, maar schommelt niet. Hierdoor zit je wel in een gezonde houding, maar wordt je niet aangemoedigd om te bewegen en van zithouding te wisselen. Bij een beweeglijke kniestoel is dat wel het geval. Hierdoor werk je aan jouw rugspieren, en schommelt de druk op je tussenwervelschijven.

Beweeglijke kniestoelen:

Vaste kniestoelen:

Header image by Lisa Fotios @ Pexels.