Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Het is bijna een boutade geworden: zitten is het nieuwe roken. Wat twee decennia nog de normaalste zaak van de wereld was, wordt vandaag sterk afgeraden. Vroeger wilde iedereen een bureaujob, nu wordt die bureau vaak omgetoverd tot een halve gymzaal. In dit artikel leer je wat te lang zitten met je lichaam doet.

De hele dag door zitten we neer. Een sedentaire levensstijl heet dat. En sinds de pandemie in 2020 en 2021 doen we dat ook aan onze thuisbureau. Geen gependel, dus ook die beweging valt weg. ‘s Avonds springen we in de zetel om wat Netflix te bingen, en dan gaan we bed in. Het gevolg? De stappenteller op jouw Fitbit maakt van zijn oren, en jij loopt het risico op tal van ziektes en complicaties.

De welke? Dat lees je verder.

Rugpijn

Rugpijn gerelateerd aan zittend werken kan twee oorzaken hebben, ofwel zit je te lang neer, ofwel heb je een verkeerde zithouding.

Te lang zitten

Eerst en vooral is de zithouding op zich al vrij belastend voor de wervelkolom. Jouw bekken kantelt naar achter, en resulteert in een bolle onderrug. De spieren, gewrichten en de tussenwervelschijven (kussentjes voor jouw wervels) geraken hierdoor overbelast. Daar komt nog eens bij kijken dat de spieren die rond jouw ruggenwervels zitten onderontwikkeld geraken, als je de hele dag neerzit.

Een verkeerde zithouding

Niet alleen te lang zitten kan voor rugpijn zorgen. Ook een ongezonde houding is de oorzaak van heel wat rugklachten. Een verkeerde zithouding zorgt ervoor dat de gezonde krommingen in de wervelkolom verdwijnen. In plaats van een S-vorm, zit men in een gebolde houding die druk uitoefent op de tussenwervelschijven. De gewrichten rond de wervels worden hierdoor belast en ter compensatie wordt de spierspanning lokaal verhoogd, wat voor pijnlijke spieren kan zorgen.

Maar hou er rekening mee: een goede zithouding is geen vrijgeleide om de hele dag in een stoel te zitten. Probeer ook je houding te variëren:

  • stap elk uur twee minuutjes rond;
  • stretch;
  • investeer in een bureau waar je aan kan staan.

Cardiovasculaire complicaties

Lang zitten zorgt voor een verhoogde bloeddruk, daar zijn de meeste wetenschappers het over eens. In tal van studies (hier, hier en hier) is een verband aangetoond. Waarom een sedentaire levensstijl zorgt voor een verhoogde bloeddruk is nog niet volledig duidelijk, maar men vermoed dat er verschillende mechanismes verantwoordelijk zijn, zowel vasculair, metabolisch als neurologisch.

Ook kan een sedentaire levensstijl leiden tot obesitas. Obesitas of simpelweg ‘zwaarlijvigheid’ is het resultaat van een energie-onevenwicht: men eet te veel calorieën, en te weinig calorieën worden verbrand. Verschillende factoren beïnvloeden hoeveel calorieën iemand verbrand: leeftijd, lichaamsbouw, maar ook genetische aanleg. Echter, er is één factor die men grotendeels in de hand heeft, en een direct impact heeft: beweging. Wanneer iemand de hele dag ononderbroken aan een bureau zit, dan beweegt men niet.

Waarom zijn zwaarlijvigheid en een verhoogd bloeddruk zo erg? Wel, een verhoogde bloeddruk kan resulteren in tal van cardiovasculaire complicaties zoals beroertes of hartinfacten

Diabetes

Net zoals bij een verhoogde bloeddruk zijn wetenschappers het er ook over eens dat een zittende levensstijl kan leiden tot diabetes Type II. Natuurlijkerwijs is er een link tussen weinig beweging, lichaamsvet en diabetes. Echter, ook wanneer men controleert voor het BMI kan men experimenteel vaststellen dat het verhoogde risico van toepassing is op zowel slanke als dikke mensen.

Opnieuw is de wetenschap er nog niet uit wat het causaal verband is. Maar ook hier wijst het onderzoek in de richting van het metabolisme.

Conclusie

Kortom, een sedentaire levensstijl is slecht voor de rug, en kan leiden tot tal van aandoeningen die men groepeert onder “metabool syndroom.” Die zorgen dan weer voor mogelijke ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten.

Wil je meer weten, en iets aan je sedentaire levensstijl doen? Lees dan verder door op één van de volgende links te klikken.

👉 Alternatieven voor een bureaustoel

Header image by Kate Triffo @ Pexels