Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Het antwoord op de vraag “wat is het verschil tussen een vulpen en een balpen” kan vrij kort maar ook zeer uitgebreid beantwoord worden. Kort: De eerste heeft een penpunt, de tweede heeft een rollend balletje. Maar er valt nog heel wat meer te vertellen over de verschillen tussen de twee. Lees erover in dit artikel!

Om het verschil tussen beide schrijfmiddelen te bespreken overlopen we de volgende aspecten.

Mechanische verschillen tussen een vulpen en een balpen

Een vulpen heeft een penpunt, met een zeer dun spleetje in het midden. Door dat spleetje loopt de inkt van het inktreservoir (meestal een inktpatroon) tot aan de penpunt. De zwaartekracht trekt de inkt in de richting van het papier. De capillaire werking zorgt ervoor dat niet alle inkt tegelijk uit de pen stroomt.

Aan het uiteinde van een balpen zit een balletje, die dicht tegen een buisje aanzit waar inkt uitstroomt (opnieuw: zwaartekracht). Het balletje dekt de inkt af, waardoor niet alles er tegelijk uitstroomt. Wanneer het balletje tegen papier wordt aangeduwd, en erover rolt, wordt de inkt uitgesmeerd.

De inkt in een vulpen en een balpen

Een vulpen bevat erg lopende inkt die op water gebaseerd is. Verschillende kleuren zijn mogelijk, maar blauw en zwart zijn het courantst. De meeste pennen maken gebruik van een gestandaardiseerde inktpatroon: de International Standard Size. Er zijn echter heel wat merken die met gepatenteerde inktpatronen werken en enkele voordelen bieden. De inktpatronen van een vulpen moeten trouwens regelmatig ververst worden.

👉 Lees ook: Soorten inktpatronen.

Een balpen heeft veel stroperige inkt, die op olie gebaseerd is. Die wordt door het balletje op de punt van de balpen uitgesmeerd. Ook de inkt voor balpennen bestaat in heel wat kleuren. Het grootste probleem bij balpennen is dat de vullingen er specifiek zijn per merk, waardoor ze niet uitwisselbaar zijn. Anderzijds, de inkt van een balpen gaat heel lang mee. Het gebeurt zelden dat je een balpen op schrijft.

De schrijfervaring van een vulpen en een balpen

Wanneer je experts vraagt waar ze het liefst mee schrijven, zullen ze het bijna unaniem opnemen voor de vulpen. Daar zijn verschillende redenen voor.

De voordelen van een vulpen zijn voornamelijk van ergonomische en esthetische aard.

  • Om te schrijven hoef je weinig druk te zetten op de inkt. De pen zacht over het papier laten glijden produceert voldoende inkt voor leesbare lijnen. Hierdoor krijg je niet snel krampen in de hand.
  • Zeer levendige inkt, omdat de op-water-gebaseerde inkt mooi in het papier vloeit.
  • Een dynamischer geschrift, dat afhankelijk is van de richting waarin je de pen beweegt, en de druk die erop zet. Omdat je ook niet veel druk moet zetten, is het geschrift ook minder hoekig.

👉 Lees ook: Waarom schrijven met een vulpen?

De voordelen van een balpen vloeien voort uit gebruiksgemak.

  • Een balpen kan in alle richtingen schrijven, terwijl een vulpen voornamelijk dient getrokken te worden over het papier.
  • Een balpen kan je op veel meer verschillende texturen en oppervlakten gebruiken. De inkt moet namelijk niet zwaar geabsorbeerd worden, zoals dat wel bij een vulpen het geval is.
  • De kans dat je vlekken maakt bij het schrijven (linkshandigen, voornamelijk) is erg klein. De stroperige inkt droogt uitzonderlijk snel.
  • De kans dat een balpen inkt lekt is zo goed als onbestaande, tenzij bij het vallen het balletje beschadigd is. Dat zou de balpen ook onklaar maken.

Conclusie

De vulpen is een uitstekend middel om voor lange periodes zeer mooi te schrijven. Het is een leuk en elegant verzamelobject.

De balpen is uitstekend voor dagelijks gebruik. Hij heeft geen dop nodig, lekt niet en maakt zelden vlekken of vegen. Echter, het geproduceerde geschrift is eerder saai. Lang met een balpen schrijven zal sneller krampen produceren.