Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

De Filofax Sky Centennial werd uitgegeven om de 100ste verjaardag van Filofax te vieren. Het is eigenlijk een accessoire bij de jubileumagenda, maar je kan ‘m ook apart kopen. In dit artikel zie je de witte variant. Maar hij bestaat ook in lichtroze en ‘houtskool’-kleur.

👉 Lees ook: Wat is een rollerbalpen?

👉 Lees ook: Waar moet je op letten als je een rollerbalpen koopt?

Design

De Filofax Centennial Rollerball Pen wordt geleverd in een kartonnen doosje met een ruitje gemaakt uit plastic. Het doosje zit zeer strak, waardoor ik de verpakking niet kon openen zonder te scheuren. In dit doosje zit een kartonnen houdertje, waartegen de pen met een rekkertje is vastgeklemd.

Deze rollerbalpen is gemaakt van metaal, en voelt heel erg zwaar aan. Zowel de dop als de pen zijn voornamelijk in de gekozen kleur gestoken, met een goudkleurige tint aan de klem, de ring, beide uiteindes, en de gripzone. Er is geen structuur te detecteren. Dit schrijfmiddel is zo glad als een aal.

De klem is redelijk stevig en duwt vrij hard. Desondanks is de het uiteinde van de klem enkele micrometer verwijderd van de pen. Ik beweer niet dat ‘ie snel stuk zal gaan, maar het lijkt brozer te zijn dan bij andere pennen.

Dimensies:

  • Lengte: 13,6 cm
  • Dikte: varieert, gaat tot 1,10 cm
  • Gewicht: 22g, zonder dop

Schrijven

De inkt in de Filofax Centennial Rollerball Pen kan nagevuld worden. Het inktpatroon dat zich standaard in de pen bevindt is generisch, maar op de website van Filofax staat dat je ‘r inkt van heel wat andere merken in kwijt kan. Ga er niet zomaar van uit: een Lamy M63 of een V-Ball RT 07 pasten alvast niet.

De meegeleverde inkt is zwart en is op gelbasis. Schrijven met deze pen (en deze vulling) is alvast geen pretje. De start van elke lijn lijkt op een kraaienpoot, en mijn handschrift vertoonde heel wat onderbrekingen. Het voelt aan alsof de pen op het papier krast. Dit produceert absoluut geen mooi schrijfresultaat.

Het balletje in deze meegeleverde vulling heeft een diameter van 0.7 mm. Over lijndikte is geen informatie gekend.

Ergonomie

De vorm van de rollerbalpen is niet echt origineel. Die is gewoon zo recht als een een paal, zonder verdunningen en verdikkingen (op de gripzone na). Het zwaartepunt ligt ver boven de gripzone en boven de plek waar je ‘m vasthoudt. De pen kantelt zeer sterk naar de handpalm toe. Té sterk. Hierdoor moet je enorm wat kracht zetten om tegengewicht te bieden.

Deze rollerbalpen heeft een gripzone, maar die is erg glad: goudkleurig en volledig uit metaal. De gripzone toont een lichte buiging, waardoor klamme vingers minder snel naar beneden glijden. Net boven de kegelpunt is er een kleine verdikking: de kans is klein dat je vingers echt tot helemaal beneden gaan.

De inkt van deze navulling krast enorm, waardoor je heel wat kracht moet zetten om de pen over het papier te laten glijden. Het geluid dat het schrijven produceert is niet aangenaam.

Anderzijds: de inkt droogt direct. Daarom kunnen ook linkshandigen deze rollerbalpen gebruiken.

Samenvatting

  • Stijlvol design
  • Kwalitatief uiterlijk
  • Navulbare inkt
  • Krast bij het schrijven
  • Gladde gripzone
  • Slecht gebalanceerd
Overtuigd?

Koop de Filofax Centennial Rollerbalpen via onderstaande link