Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Wanneer je een rollerbalpen koopt, zijn er enkele zaken waar je moet op letten. In dit artikel overlopen we de verschillende eigenschappen die zullen bepalen hoe graag jij met je nieuw schrijfgerei aan de slag zal gaan.

👉 Wat is een rollerbalpen?

Water vs gel

Het allerbelangrijkste verschil tussen rollerbalpennen is dat ze met inkt op waterbasis of op gelbasis schrijven. Rollerbalpennen die schrijven met inkt gebaseerd op gel hebben over het algemeen helderdere inkt en drogen iets sneller. Wanneer de inkt gebaseerd is op water, dan schrijven ze veel vlotter en heb je geen onderbrekingen in je handschrift.

Grootte van het balletje en lijndikte

Een tweede aspect is de grootte van het balletje die aan de oorsprong van de naam rollerbalpen liggen. Maar laat je niet vangen, de diameter bepaalt niet altijd hoe dik de geschreven lijnen zijn. Het balletje steekt niet altijd met de volledige diameter in de pen, waardoor de inkt die eruit komt ook niet altijd even dik is als de geafficheerde diameter. Daarom dat producenten vaak ook de lijndikte naast de diameter meegeven.

De meeste rollerbalpennen hebben een balletje met een diameter van 0.5 mm tot 0.7 mm. Er zijn echter gespecialiseerde modellen die tot net onder 0.3 mm gaan. Ook kan je rollerbalpennen met dikke balletjes vinden, maar die zijn niet zo courant.

Ergonomie: Gewicht, grip, vorm en frictie

Voor intensieve gebruikers is de ergonomie waarschijnlijk de belangrijkste factor. Verschillende aspecten bepalen hoe goed een pen aangepast is aan dagelijks gebruik: het gewicht, de grip, de vorm en de frictie die ontstaat bij het schrijven.

  • Gewicht: Een pen mag niet te zwaar zijn, want dan moet je meer kracht gebruiken bij het bewegen van de hand en vingers. Ze mag echter ook niet te licht zijn, want dan moet de hand te veel druk zetten om de inkt voldoende uit te wrijven. Belangrijk is dat een pen uitgebalanceerd is, zodat je niet constant moet duwen om te voorkomen dat je pen over je hand kantelt.
  • Grip: Er zijn rollerbalpennen (en schrijfgeri in het algemeen) die geen gripzone hebben. De oppervlakte is dan identiek als de rest van het schrijfmiddel. Echter, wanneer de handen klam worden, dan durft een pen al eens van tussen de vingers glijden. Daarom raden we rollerbalpennen met een gripzone aan, meestal in rubber, of plastic in een bepaald patroon of structuur.
  • Vorm: Verschillende producenten claimen dat hun pen ergonomisch is vanwege de vorm die de pen heeft. Het is echter moeilijk te onderscheiden of dat marketing of echte productontwikkeling is die aan de basis ligt van die vorm en bijhorende claims. Daarom raden we gewoon aan om te pakken wat goed in de hand ligt.
  • Frictie: Tegenwoordig zijn er tal van miniscule innovaties die producten van pennen op hun producten toepassen, waardoor de inkt iets beter uitsmeert, sneller droogt, minder onderbreekt, etc. Het is moeilijk om te onderscheiden wat precies de oorzaak is van die eigenschappen. Wanneer ergonomie belangrijk is, zoek dan een rollerbalpen uit met weinig frictie en over het papier glijdt alsof het boter is.

Dop vs drukknop

Rollerbalpennen zijn gemaakt om gemakkelijk de inkt uit te smeren op het papier. Dat betekent dat ze ook snel durven lekken als ze tegen textiel aanleunen. Steek je graag je rollerbalpen in je borstzak, kies dan voor een rollerbalpen die het balletje afsluit van de omgeving. Dat is het gemakkelijkst met een dop, maar er zijn ook rollerbalpennen met robuuste drukknoppen.

Vulling

Wanneer je een nieuwe rollerbalpen koopt dan zal de tip en het balletje onder een laagje wax zitten. De inkt op een rollerbalpen durft namelijk uitdrogen na enkele maanden. Door dat laagje wax kan een rollerbalpen langer bewaard worden. Maar eenmaal geopend is het de bedoeling dat je de inkt tijdig opgebruikt. Daarom dat heel wat rollerbalpennen met hervulbare inkt komen. Als je op zoek bent naar een rollerbalpen die je jaren wilt gebruiken, kies dan voor een hervulbaar exemplaar.

Kleur

De kleur waarmee je schrijft, dat kies je natuurlijk zelf. Blauw en zwart zijn de meest voorkomende kleuren, maar er zijn natuurlijk situaties waar rood en groen van pas komen (hallo, leerkrachten).