Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Eén van de voordelen van het schrijven met een vulpen is dat je jouw schrijfervaring grotendeels kan personaliseren. Daarbij is de vorm en de maat van de penpunt één van de belangrijkste eigenschappen die bepalen hoe het aanvoelt, en hoe jouw geschrift eruit ziet.

Je moet weten dat er geen internationale standaarden bestaan over penpunten van vulpennen. Desalniettemin gebruiken veel merken en producenten dezelfde maten om aan te geven wat de grootte is van de tip op een penpunt.

Op de meeste webshops ontbreekt de maat van de penpunten. Ga daarom eens kijken op de website van de producent, of neem contact op met de klantendienst van de webshop.

Ronde (normale) penpunten

De onderstaande maten zijn van toepassing voor rechte penpunten. Met andere woorden, het tipje staat niet in een hoek maar is min of meer rond, waardoor je zowel verticaal als horizontaal ongeveer de zelfde lijndikte produceert. Bij cursieve penpunten zal een verticale lijn een parallellogram produceren (hierover verder meer).

De meest courante maten zijn:

  • EEF (Extra Extra Fine): minder dan 0,25 mm
  • XF/EF (Extra Fine): 0,25 – 0,30 mm
  • F (Fine): 0,35 – 0,40 mm
  • M (Medium): 0,65 – 0,70 mm
  • B (Broad): 0,75 – 0,85 mm
  • DB/BB/EB (Double Broad): 0,95 – 1,00 mm
  • 3B/BBB/EEB (Triple Broad)

Afhankelijk van het merk zullen meer of minder penpunten beschikbaar zijn:

  • Parker biedt bovenstaande zeven maten aan voor zijn ronde penpunten.
  • Mont Blanc biedt enkel EF tot EB aan.
  • Lamy biedt slechts EF to B aan, maar heeft een breed gamma aan specifieke penpunten.

Schuine (oblique) penpunten

Schuine penpunten produceren een expressiever handschrift. Zo werkt het: Wanneer je verticaal een lijn trekt produceer je een soort van parallellogram, en wanneer je lussen of rondjes maakt, dan varieert de dikte van jouw lijnen. Wanneer je een slechte schrijfhouding (en die niet wilt aanpassen), kan het schrijven met een schuine penpunt ook een optie zijn.

De maten van schuine (of oblique) penpunten zijn: OM, OB, OBB, O3B. Er moet wel bijverteld worden dat deze maten niet erg courant zijn. De meeste merken bieden de ronde penpunten aan.

Tot slot: Schuine penpunten hellen typisch af naar links. Voor linkshandigen zijn deze pennen dan ook absoluut niet aan te raden. Daarom bestaan er ook reverse oblique penpunten, die naar rechts afhellen.

Stompige (stub) penpunten

Een normale penpunt produceert verticaal en horizontaal de zelfde lijndikte. Bij een stompige penpunt is dat niet zo. Het bolletje is eerder rechthoekig, waardoor je verticaal dikkere lijnen tekent dan horizontaal. Wie wil afstappen van de normale penpunten probeert het best deze penpunt eens uit: ze schrijven even vlot, maar produceren een dynamischer geschrift.

Cursieve (italic) penpunten

De cursieve penpunten vind je terug in de wereld van de calligrafie. Ze zijn gebaseerd op de stompige penpunten, met een rechthoekje dat verticaal bredere lijnen produceert dan horizontaal. Echter, de hoekjes zijn niet afgerond, waardoor ze minder vlot schrijven, maar prachtige puntige letters kunnen produceren. Schrijven met cursieve penpunten is niet zo eenvoudig, aangezien de richting van een lijn erg bepalend is voor de vorm en leesbaarheid ervan.