Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Er wordt vaak gezegd dat schrijven met een vulpen moeilijk tot onmogelijk is voor linkshandigen. Maar is dat ook zo? In dit artikel overlopen we deze mythe en bieden we enkele tips aan voor linkshandige schrijvers om toch met een vulpen aan de slag te kunnen gaan.

Wat is het probleem?

Oude pennen konden stuk gaan

Lang geleden, toen de dieren nog spraken, en mensen nog schreven met flexibele pennen en inktpotten, was het bijna onmogelijk voor linkshandigen om met een pen te schrijven. De flexibele penpunten waren gemaakt om getrokken te worden over het papier. Dat komt goed uit voor rechtshandigen, wanneer men van links naar rechts schrijft. Echter, wanneer een linkshandige van links naar rechts schrijft duwt die op de penpunt. Kleine oneffenheden in het papier konden ervoor zorgen dat de pen bleef haperen en ze zelf stuk gingen. Hoewel dit de dag van vandaag niet het geval is, blijft de schrijfervaring voor linkshandigen niet prettig.

Inktvlekken

Het belangrijkste probleem voor linkshandigen is dat ze met de handpalm van hun linkerhand over het papier slepen, en ze dus over hun handschrift wrijven. Weet dat vulpennen met inkt op waterbasis werken, en die droogt niet erg snel. Het gevolg? Dit produceert vlekken en vegen, wat bij een volledige bladzijde een complete knoeiboel wordt. Linkshandigen houden zo een trauma aan de lagere school over.

Niet ergonomisch

Een pen is gemaakt om met de rechterhand geschreven te worden. Voor linkshandigen zijn doorsnee vulpennen dus niet ergonomisch. Meer nog: er bestaan specifieke ergonomische pennen, met insnijdingen, bultjes, en alle toeters en bellen om zich naar je hand aan te passen. Maar die passen al helemaal niet in een linkerhand. Een pen die niet goed in de hand ligt, en waar je dient op te duwen in plaats van te trekken, dat zorgt voor krampen in de handen.

Tips voor linkshandigen

Toch is het niet onmogelijk voor linkshandigen om met een vulpen te schrijven. Heel wat producenten hebben namelijk hun vulpennen aangepast, speciaal voor zij die met hun linkerhand schrijven. Dat, en andere tips, vind je hieronder.

Gebruik een harde penpunt

Verschillende merken en modellen van vulpennen hebben andere penpunten. Producenten doen heel wat research naar het harder of zachter maken ervan en zien het ook als een manier om zich te onderscheiden. Hoewel de informatie niet altijd beschikbaar is, blijf weg van de zachte penpunten. Die produceren een handschrift met varierende lijndikte, maar zijn zelfs al moeilijk om met een rechterhand te gebruiken, wanneer ze getrokken worden over het papier. Met een linkerhand die penpunt over het papier duwen is nog moeilijker en zal voor een krassig geschrift zorgen.

Bijvoorbeeld: Pilot heeft een reeks soft writing-touch penpunten. Als linkshandige blijf je daar beter van weg.

👉 Lees ook: Soorten penpunten.

Gebruik een linkshandige pen

Sommige populaire modellen van penpunten vind je in meerdere varianten: waaronder een linkshandige variant. Die verschillen meestal op twee verschillende manieren:

  • de penpunt is aangepast voor linkshandige schrijvers;
  • de inkepingen in de gripzone van de pen zijn afgesteld op de vingers van de linkerhand.

De volgende pennen zijn uitstekend voor linkshandige kinderen om te leren schrijven:

Voorkom inktvlekken

Er zijn twee zaken die je kan doen om als linkshandigen inktvlekken te voorkomen met een vulpen.

Dunne penpunt

Wanneer je een vulpen met een dunne penpunt (F of EF) gebruikt, verspreid je minder inkt op het papier. Dat produceert een dunner geschrift, én zorgt er dus voor dat het sneller droogt. Heel wat merken brengen hun populaire modellen uit met verschillende penpunten. Bij premium-merken kan je zelfs specifieke penpunten bestellen.

In het volgende lijstje vind je enkele vulpennen met dunne penpunten:

Sneldrogende inkt

Hoewel heel wat modellen de standaard inkt en inktpatronen gebruiken, zijn er toch enkele die zweren bij hun eigen inktpatronen. Parker gebruikt namelijk nog steeds z’n eigen inktpatronen. Die zijn gebaseerd op het inkttype quink (quick ink) dat al bestaat sinds de jaren ‘90. Hoewel de meeste producenten nu inkt hebben met dezelfde eigenschappen zal je toch nog lichte verschillen vaststellen. Sommigen zweren nog steeds bij de quink van Parker en zullen daarom nooit met een andere pen schrijven.

Je vindt de Parker quink hier:

👉 Lees ook: Soorten inktpatronen.