Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Ik heb een zwak voor zorgvuldig ontworpen en geproduceerde schets- en notitieboeken. Daarom wilde ik me voor dit artikel aan de Leuchtturm1917 Sketchbook wagen. Ik ben geen tekenaar, en zou dit voornamelijk gebruiken als notitieboekje. Daarom koos ik voor de Medium-versie; het A5 formaat. Het kleur? Port Red.

Toen ik nog een economiestudent was had ik een vreemde hobby: muntstukken sparen. Ik schuimde alle kassa’s en portefeuilles af naar zeldzame euromuntstukken of buitenlandse deviezen. Ze bundelen deed ik in de verzamelmappen van Leuchtturm. Ik was me er toen niet van bewust, maar je kan ze het best als de Volkswagen van de verzamelbenodigdheden beschouwen: degelijk, mooi ontworpen, en heerlijk om in de hand te hebben.

👉 Lees hier meer over Leuchtturm.

Aan de buitenkant

Dat gevoel krijg je ook direct als je deze schetsboek in de handen neemt. Een stevige kaft, een lederen uiterlijk, en het Leuchtturm1917-logo met een stevig maar subtiel reliëf op de achterkant gedrukt. De schetsboek blijft goed gesloten dankzij de strakke rekker rond de kaft. Die gaat via twee gaatjes in de kaft, en wordt tussen de verschillende lagen van die kaft bevestigd, waardoor je dat aan de binnenkant niet merkt.

leuchtturm1917 sketchbook medium A(

Aan de binnenkant

Ook wanner je deze schetsboek opent krijg je het gevoel van kwaliteit: zuiver wit en zeer dik papier van 150g per m². Alle bladzijden zijn met garen samengebonden en in de katern genaaid, waardoor dit schrift echt de uitstraling van een boek heeft.

binnenkant leuchtturm1915 sketchbook medium

Schrijven in de Leuchtturm1917 Sketchbook Medium

Leuchtturm1917 beweert dat dit schrift geschikt is voor potlood, houtskool, krijt en inkt. Ik ben geen kunstenaar. Daarom besloot ik de kwaliteit van het papier te testen met 5 verschillende schrijfwaren, allen op basis van inkt.

  • Een simpele Bic (balpen)
  • Een Stabilo Point 88 fine 0.4 (stift)
  • Een Lamy Safari Umbra Roller (roller pen)
  • Een Pilot MR Retro Pop Orange Gel Roller (roller pen)
  • Een Filofax Sky Centennial Roller Pen (roller pen)

De vijf verschillende tests wijzen uit dat het papier een degelijke structuur heeft. Ik had niet het gevoel dat ik hard moest drukken om mijn handschrift van dikke letters te voorzien.

Ondanks die structuur en bijkomende absorptiekracht van het papier, loopt de inkt (bijna) niet uit. Hoewel alle roller pennen een vrij vet handschrift achterlaten, zie je bij de Lamy Safari (een goedkope roller pen) de inkt in de structuur van het papier uitlopen. Persoonlijk vind ik dit papier het best geschikt voor de iets duurdere roller pennen van Filofax en Pilot. Met deze pennen is dit soort dik papier een echt plezier om op te schrijven.

Zoals je kan zien laat het dikke papier bijna geen inkt door. Je kan het geschrift aan de andere kant zeker waarnemen, maar het is van zulke lichte aard, dat het zeker niet stoort. Het is in de eerste plaats een schetsboek, die moeten tegen geconcentreerde vlekken met inkt kunnen.

Features

Deze schetsboek van Leuchtturm1917 komt met verschillende typerende features:

  • Twee leeslinten, mooi assorti met de kleur van de kaft.
  • Een opbergvakje of pochette achteraan waar je enkele papieren in kwijt kunt.
  • Een vel stickers om op of in het schrift aan te geven van wie het is.

Conclusie

De slogan die bij de Leuchtturm1917 hoort is Denken mit der Hand. Met deze schetsboek zijn ze daar ab-so-luut in geslaagd. De dikke kaft en het stevige papier zijn een plezier om op te schrijven. Je haalt ‘m met plezier boven op elke meeting.

Wie op zoek is naar een echte notitieboek (geen schetsboek) kan kiezen voor de variant, met tal van verschillende mogelijke liniaturen.

✒️ Eigenschappen van de Leuchtturm1917 Sketchbook (A5)

  • Type: Schetsboek
  • Kaft: lederen uiterlijk
  • Afmetingen: A5 (14.5 op 21 cm)
  • Pagina’s: 112
  • Papier: zuiver wit papier, 150g / m²
  • Bindwijze: met garen in de katern genaaid