Latest Post

Wat is de juiste hoogte van een bureau? Getest (2 maanden): Chipolo One en Chipolo Card

Wie de leeftijd van 30 voorbij is zal het zich wel herinneren: schrijven op de basisschool deed je met een vulpen. Eventueel zelf met een stukje vloeipapier, om vlekken en erger op je papier te voorkomen. Hoewel minder en minder scholen nog vulpennen vereisen is het nog hier en daar courant dat kleine kinderen leren schrijven met een vulpen.

Maar waarom is dat eigenlijk? Het is zeker iets dat historisch is gegroeid. Maar er zijn ook enkele aantoonbare voordelen.

Een goede schrijfhouding

Wanneer je met een balpen schrijft, dan kan je dat eigenlijk op heel wat verschillende manieren. Of je het ding nu recht of schuin houdt, er valt wel iets mee te doen. Echter, voor kinderen die net leren schrijven is dat geen goede zaak. Het is belangrijk dat ze leren hoe ze hun schrijfgerei correct vasthouden bij het schrijven. Een vulpen hoor je op één enkele manier vast te houden. Wijk je teveel af, dan sputtert de pen tegen en begin je te krassen. Wie met een vulpen schrijft wordt gedwongen om een goede houding aan te nemen.

Weinig druk nodig

Een tweede voordeel heeft te maken met de kracht die je hoort te zetten wanneer je met een vulpen schrijft. Het type inkt en het mechanisme van een vulpen zorgen ervoor dat een simpele aanraking tussen pen en papier voldoende is om te schrijven. Dat staat in contrast tot een balpen, die gebruikt maakt van een stroperige inkt en heel wat druk vereist om het balletje over het papier te doen rollen. Duwt men toch te hard (typisch voor kinderen)? Dan is een pen flexibel genoeg om mee te buigen.

Minder schrijfkramp

In de lagere school schrijven kinderen soms uren aan een stuk. Dat kan pijn doen aan de hand en vingers. Echter, wanneer je bovenstaande voordelen over een lange periode optelt, dan zorgt dat ervoor dat een kind minder snel schrijfkrampen zal krijgen dan met andere schrijfgerei.